Rapport från verkligheten – paus/play

måndag, april 25, 2016 0 , Permalink

Har tagit en välförtjänt paus från bygget och besökt Göteborg över helgen, där yngsta dottern tävlade i gymnastik. Det var skönt att tänka på annat än puts, tätskikt och golvvärme…

Annars är det ungefär vad som är på tapeten. De har börjat putsa fasaderna och det känns otroligt bra! Ännu en darling dödades – att husen skulle ha aningen olika nyans för att separera volymerna. Det blev till slut rent cementbruk med impregnering på toppen och en besparing på närmare 100 kr/m2 jämfört med traditionell ytputs. Eftersom det är nästan 500 m2 fasadyta en betydande skillnad i plånboken.

Bruket heter Levell Evo och kommer från Sto. De rekommenderar (förstås) att man putsar med en ytputs, men då våra arkitekter i ett annat projekt gjort på samma sätt vågar vi ändå gå på detta. Bruket som använts är anpassat för att användas på hela fasaden, ända ner mot mark. Ofta använder man ett tunnare bruk under ytputsen och ett särskilt sockelbruk på den nedre delen, som sedan målas. För oss är det viktigt att fasaderna uppträder ”helgjutna” och inte får någon skarv och då blir det istället ett mer tåligt bruk över hela fasaden. Efter två omgångar putsbruk armerad med glasfiberväv ”målas” ytan med en genomskinlig impregnering, StoCryl HC 300. Det blir en underbart vacker levande, lite sandig yta.

Tätskiktet på taket är äntligen på gång och läggs förhoppningsvis med början nästa vecka. Det är förstås verkligt besvärande att det kommer först nu, taket är ju det första som ska täppas till… Visst har vi haft problem med vattenansamlingar och fukt både inifrån och utifrån, men det hade definitivt kunnat komma på för ett par månader sedan. Det är både missförstånd och problem med leverantör som ligger till grund för läget. Den takläggare som vår byggledare tänkt använda har absolut inte velat att vi skulle täcka den våta ytan, men då hans offert varit väldigt dyr har vi också tagit in parallella offerter, och nu blir det Icopal, en av de större leverantörerna, som kommer att lägga tätskiktet. Deras metod går att använda året runt och går ut på att de ”bränner av” ev ytvatten innan de lägger på tätskiktet. Då vandrar fukten nedåt i plattan och får tas omhand via avfuktare på insidan. Nu har förstås bjälklagen torkat en del så förhoppningsvis blir det inte alltför utdraget.

Det bakre huset ligger lite före (typiskt nog…) i schemat, och där har man lagt ut slangar för golvvärmen och gjort en första pågjutning. Det ska bli ett lager flytspackel till som sedan ligger till grund för golvläggningen. I vårt hus bygger man just nu det lilla huset på taket, som blir uppstigningsvolymen till takterrassen. För dagen ett öppet hål där ljuset flödar igenom, men tyvärr blir det inget fönster där när det är klart, bygglovet medger inte fönster på ”vindsplan”.

 

Gösta Tamms väg 26

Här är putsen pålagd på framsidan, i två lager. Lite flammig av fukt i både bruket och pga aprilvädret.

Gösta Tamms väg 26

På baksidan där södersolen ligger på har ytan torkat mer och fått en ljusare, jämnare ton. Takvolymen sticker upp i mitten.

Gösta Tamms väg 26

Så här är det just nu inifrån och uppåt!

Gösta Tamms väg 26

Här är det bara en omgång puts, och man ser blocken igenom.

Gösta Tamms väg 26

Fish-eye-perspektiv över mellanplanet i det bakre huset, nu med den lilla badrumsboxen putsad som övriga väggar.

Gösta Tamms väg 26

Och här ligger det golvvärme, halvt ingjuten.

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *