Rapport från verkligheten: Nystart

Hallå där, och god fortsättning!! Jag ser oerhört mycket fram emot 2016, det är ju det här året vi äntligen ska flytta in i huset!

Det har förstås blivit ett par besök vid husen under ledigheten. Det är så roligt att gå runt och känna in allt, även om det förstås är svårt att föreställa sig hur det kommer att bli. Det känns i alla fall väldigt bra.

Som utlovat tänkte jag dela med mig lite av våra tankar för insidan. Vi har hela tiden haft en vision om någon slags ”hantverksmässighet”. Att det ska kännas gediget, som att husen stått där länge redan när de är klara. Det är så vanligt idag att nybyggen totalt saknar själ, och då tänker jag kanske främst på de stora projekten av byggbolagen.

Ganska tidigt bestämde vi oss för att vi ville ha fiskbensparkett i vårt eget hus. Men vilken finish…? Vi vill ha ett golv som reflekterar ljuset, eftersom huset är vänt mot norr. Det är också viktigt att det stämmer till vår inredning; vi har en del vintagemöbler, och av erfarenhet vet vi att de inte kommer till sin rätt mot ett oljat golv. Förra gången vi byggde hus hade vi ett mörkvaxat golv – supersnyggt, men det är vi klara med och passar inte riktigt heller. Nu tänker vi oss att golven ska vitoljas, och tanken är att lägga i s k fransk parkett, där stavarna gersågas och bildar raka linjer.

Jag vill nog påstå att golvet kanske är det som gör allra störst skillnad för helhetsintrycket, men det är också en stor kostnad och därför något det sparas på i nybyggnationer. Jag är typ allergisk mot de plastiga, lackade parkettgolven som läggs så ofta i nybyggda hus… Jag vet att det är slitstarkt och tåligt, men för sjutton, slipa om det när barnen vuxit upp då om du inte kan leva med märkena! Det är ju dessutom så mycket skönare att gå på ett oljat golv.

På våra arkitekters inrådan blir väggarna putsade med naturputs. Idén är att ”synliggöra” husets murade konstruktion, med puts på både ut- och insida. Dessutom ger det en levande, mjuk känsla. I vårt eget hus blir väggarna ljust grå. Fönstrens insida blir mörkgrå,  med trappan i samma nyans och steg i vitoljad ek som golvet. Även köket blir grått, liksom garderober så allt hänger ihop.

Det bakre huset väljer vi lite att göra det lite mer neutralt; fönster och trappa blir ljusare grå, väggar, kök och garderober vita. Även här blir golvet vitoljad ek, men plankor istället.

En annan sak vi tidigt var på det klara med var marmor i köksbänkarna. Det blir det i båda husen, liksom marmorgolv i entréer och badrum. Naturputsen får följa med in även här, utom i duschutrymmena, där det också blir marmor.

Vid vårt besök på stenfabriken i Krakow hittade vi en helt fantastisk sten; Guatemala Verde, som (som namnet antyder) är grön. Den kommer att ligga i vår huvudentré och vidare in i badrummet som ligger i anslutning till den. Här har duschytan ingen naturlig avgränsning, och eftersom jag inte tycker det är så snyggt att bara kakla ett hörn kommer vi att göra både golv och väggar i samma sten här. Det blir överväldigande förstås… Men jag tycker det är kul med det oväntade, och eftersom övriga val är neutrala känns det roligt med något som sticker ut lite.

I vårt eget hus lägger vi också lite extra krut på specialsnickerier. Det går en del rör mellan våningsplanen på platser där det saknas reglade väggar att dra dem i, och där vi haft svårt att hitta andra lösningar. Nu platsbygger vi möbler med ytterligare funktion på dessa ställen. De byggs i vitoljad ek, som golvet: I vardagsrummet blir det en inbyggd bokhylla längs en hel vägg, med skåp nedtill. I master sovrummet blir det platsbyggda garderober utan dörrar, samt en rumsavdelare mellan garderobsdelen och själva sovrummet, och i det bakre av barnens sovrum blir det en bokhylla som ramar in fönstret. Det engelska ordet ”nook” betyder ’krypin’ och beskriver vad som blir som en liten läs-koja.

Moodboards är ett bra sätt att få överblick och känsla av hur material ser ut tillsammans. Här är en del av mina.

Moodboards-03Här syns inspiration för golv, trappa och bokhylla. Bilden i mitten ovan visar sk Fransk parkett.

Moodboards-04Köket ska som sagt bli grått. Vi vill ha luckor som är raka i kanterna, och inte avrundade, för ett stilrent utseende.

Moodboards-08Ovan till höger syns Marmorn Guatemala Verde. Älskar den!

Moodboards-06Lite inspiration för master sovrummet med öppna garderober och avskärmande vägg mot sovdelen.

Moodboards-01Äldsta dottern önskar inget hellre än Eero Aarnios klassiska Bubble Chair, men det tillåter nog inte budgeten…

Moodboards-02Vi får väl se hur mycket av mina tankar för barnrummen jag får igenom, men grönt vore fint i yngsta dotterns rum. Och jag har en svaghet för knasiga lampor…

Här är ritningar på ”specialsnickerierna”:

H5-A-46.0-107

För varje rum görs en ”uppställning” som visar mått och placering av olika enheter.
Här är planritning och en vy i master badrummet i det främre huset.

Skärmavbild 2016-01-01 kl. 20.29.13

 

 

2 Comments
 • Amanda
  januari 5, 2016

  Hej,
  Jag är SÅ glad att jag hittade till denna fantastiska blogg.
  Vilken fantastisk inspiration.
  Jag & min sambo är i början av processen och har efter många års velande fram och tillbaka bestämt oss för att påbörja projektet husbygge.
  Eftersom att vi är riktigt svaga för betong och liknande så kommer jag numera följa denna blogg slaviskt.

  Tack för inspirationen!
  Amanda, Norrtälje

  • Housescaping
   januari 8, 2016

   Hej Amanda,

   Tack för de fina orden, vad roligt att du gillar!
   Lycka till med det egna bygget!
   johanna

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *