Rapport från verkligheten – Nu börjar det roliga!

tisdag, februari 23, 2016 1 , Permalink

Ja så är det faktiskt – för visst är det sjukt spännande att följa uppbyggnaden av husen steg för steg, men det är nu när de börjar jobba med insidan som själva hemmet växer fram. Nu lär det också bli mer löpande frågor med detaljer som ska lösas och därför kommer vi från och med nu att försöka ha möte med vår projektledare en gång i veckan för att stämma av och kunna vara pro-aktiva.

Akut att lösa just nu är dock en fråga om skalet: tätskikt på taken. Den senaste tidens fuktiga väder droppar bokstavligen rakt igenom bjälklaget och det funkar naturligtvis inte. Hittills har vi inte kunnat få på gummimattan som ska täcka taket, då vi skulle byggt in en massa fukt däremellan. Vi har pratat om att vi kanske behöver bygga ett tält över det hela för att kunna få till det, men återigen verkar vädergudarna vara med oss och den kommande veckan ska det vara uppehållsväder, så kanske går det ändå.

De har börjat fräsa in elledningar och kontakter i väggarna, efter ritningar som jag tillsammans med Arrhov Frick tagit fram. Ritningarna är superdetaljerade och visar varenda strömbrytare, belysningspunkt och kontakt. Det visar också var det ska vara dimmer eller vanlig strömbrytare samt vilka punkter som tänds och släcks på respektive plats. Det lönar sig verkligen att tänka igenom hur man vill ha det så det inte blir slumpartat och man får gå kors och tvärs för att tända och släcka. Min erfarenhet är annars att hantverkarna placerar saker och ting lite efter eget huvud… Vi kommer att ha strömbrytare och kontakter i matt vitt i serien E2 från Gira. De har ett utbyggbart system där facket växter om det ska rymma fler brytare, och man kan även integrera termostater och kontakter.

Äntligen har vi också landat i vad det blir på väggarna inomhus! Tanken är ju att konstruktionen ska kännas, men vi ville inte ha cementrå utan lite ljusare grå väggar. Jag har som tidigare nämnts pratat med Sto som gjort jättefina prover på en dekorputs som heter Calce Fondo. Jättevackert, men med de stora ytor vi har skulle kostnaden bli närmare 200 000 kronor och det ryms inte i budgeten. Efter lite olika efterforskningar landade vi i gipsputs, som behålls ren med bara en ofärgad impregnering över för att göra ytan lite mer tålig. Det finns ju mängder av fabrikat, och de kan alla ha lite olika ton, men tursamt nog tyckte vi färgen på den billigaste tänkbara från Knauf var kanon. Nu har de putsat upp en provyta och det blir precis som vi tänkt oss! Sto har också tagit fram prov på den exteriöra putsen, där kommer det att bli en liten skillnad på de två husen – det främre i något mörkare grått (NCS S 3502-Y) och det bakre bara aningen ljusare (NCS S 2502-Y), men tillräckligt för att skilja volymerna åt.

 

Gösta Tamms väg 26

Dosor för strömbrytare och kontakter på plats i det bakre huset.

Gösta Tamms väg 26

Här står elektrikern och fräser ur blocken för att fälla in elskåpet.

Gösta Tamms väg 26

Belysningsritning på plats i husen. Här syns linjer mellan strömbrytare och belysningspunkt, varje variant med sin egen symbol.

Typuppställning_el
Såhär ser typskissen ut som jag gjort för att visa hur vi vill ha strömbrytare och kontakter monterade.

Gösta Tamms väg 26

Prov på interiör puts. Ytan är inte helt torr, och därför aningen mörkare än slutresultatet. Den gula tejpen luras också lite då den ger ett gult sken över väggen. I hörnet längst ut ser man hur den blir när den torkat helt, färgen motsvarar ungefär NCS S 1002-Y.

Gösta Tamms väg 26Mycket puts blir det…

Gösta Tamms väg 26

Materialproverna samlas på hög. Här syns olika dimensioner på eken till fiskbensparketten, putsprover och prover på både carrara marmor och guatemala verde (som är en grön marmor vi tänkt ha i entrén och anslutande badrum). Proverna till parketten är från ovan 12, 6 och 10 cm breda. Både de och golvplanken som ska läggas i det bakre huset blir vitoljade.

Gösta Tamms väg 26

För att få en bättre uppfattning om dimensionerna på fiskbensparketten skar jag ut bitar i papper. Vi landade i 10×60 cm som syns på bilden ovan. Lite bredare och längre än normalt, för ett lite lugnare intryck.

Gösta Tamms väg 26

Besök på isen nedanför husen, så vackert så här års.

 

 

1 Comment
  • johan
    februari 25, 2016

    Ambitiöst projekt. Skall bli väldigt spännande att se hur husen växer fram!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *