Rapport från verkligheten – ljust och fräscht

måndag, mars 21, 2016 0 , Permalink

Det har varit snålt med uppdateringar om bygget, vilket beror på att det varit ganska ”statiskt” arbete de senaste veckorna. Väggarna har putsats, ett hästarbete som i stort är klart när det gäller alla de murade väggarna. De ska behållas råa och får en ljust varmgrå ton som känns levande och ger ett mjukt intryck. Vi är jättenöjda!

Nu har arbetet påbörjats med att bygga alla övriga innerväggar, som också ska putsas på samma sätt. Det är en gedigen konstruktion med regel/isolering – OSB-skiva – mineritskiva – armeringsnät – puts. En enklare och billigare väg hade varit att använda t ex lättbetongblock som ju kan armeras och putsas direkt, nu råkar det dock vara så att i princip alla dessa väggar gränsar mot badrum, där vi ju vill ha god ljudisolering, så det var inte aktuellt för vår del.

Just badrummen har vi insett kanske måste behandlas lite annorlunda än vi först tänkt – att bara kakla duschutrymmena och behålla övriga väggar putsade som i resten av huset. Just gipsputs är dock inte det bästa för ändamålet i våtutrymmen… Undersökningar pågår om det räcker med den impregnering vi lägger på väggarna som skydd mot smuts, eller om de faktiskt måste målas med våtrumsfärg.

Alla innerväggar i det bakre huset är nu uppe, med untantag för den lilla badrumskuben på det mellersta, öppna planet. Det är förstås stor skillnad att gå genom huset och uppleva rumsligheten nu, men det känns verkligen jättebra och det ska bli kul att se detsamma i vårt eget hus.

Takbeläggningen är fortfarande inte på plats – alltför mycket fukt både inifrån och utifrån har stoppat arbetet och man har byggt små tält över för att skydda mot nederbörd. Nu torkar det ordentligt, men vi söker fortfarande efter leverantör då kostnaden ligger långt över budget. Även trapporna blir betydligt dyrare än förväntat och vi tittar på enklare lösningar för att få ner kostnaden. Två stora stressmoment förstås som måste komma på plats den närmsta veckan.

Annat har kunnat checkas av i alla fall; alla dörrar är beställda, kök, badrumsinredning, garderober och annan platsbyggd inredning är slutjusterat och beställs i början av veckan och golvläggaren är bokad. Kranar till kök och badrum står i vårt förråd, badkar och diskhoar i vår projektledares lager, dit även badrumsporslinet levereras om några dagar. Det ska nog bli hus av detta…

 

Gösta Tamms väg 26

Hål i både golv och tak. Här ska trappan komma upp från källarvåningen och fortsätta upp till bron och vidare till takterrassen.

Gösta Tamms väg 26Fukten i putsen torkar långsamt och får en fin och levande yta – men är inte flammig när den är torr.

Gösta Tamms väg 26Här syns undertaket med håltagningarna för spotlightsen.

Gösta Tamms väg 26

Bron fotad från barnens del mot master-avdelningen, med ljus från två håll. Håltagningen till det lilla huset på taket skymtar ovan till höger. Det kommer att bli en härlig känsla att gå i trappan med så mycket rymd.

Gösta Tamms väg 26

Tält på taken skyddar från ytterligare fukt ovanifrån så det kan torka ordentligt innan takbeläggningen ska på. Vädringsluckorna gör att ytan kan ventileras och släppa ut fukten inifrån.

Gösta Tamms väg 26

Välkommen in! Stor och rymlig groventré på det bakre huset – nästan 15 m2! Här blir det platsbyggd förvaring längs med hela den bortre väggen.

Gösta Tamms väg 26

Fin utsikt med en liten sjöglimt även från sovrummet i källaren på det bakre huset.

Gösta Tamms väg 26

Panoramabild över mellanplanet i det bakre huset. Ingen dålig plats att stå och laga mat på.

Gösta Tamms väg 26

Badrumskuben förbereds – de enda väggarna på mellersta planet.

Gösta Tamms väg 26

Ljust även i det lilla trapphuset på övre plan, tack vare den stora öppningen till det extra allrummet. Skulle man vilja går det lätt att förlänga väggen och sätta in en dörr här, och därmed få 4 sovrum på övre plan.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *