Rapport från verkligheten – fix och trix

tisdag, april 5, 2016 0 , Permalink

Det har varit en tuff vecka i husbyggar-lägret. Mängder av småfrågor och beslut och möten med takläggare, bergvärmeinstallatör, ventilationsinstallatör plus ungefär en miljard telefonsamtal ang diverse detaljer. Vi har ju valt att sköta det mesta själva för att hålla nere kostnaden och ibland känns det inte som att varken tiden eller man själv räcker till… Det är så mycket man inte kan. Tur då att det verkligen känns som att man omger sig med människor som är bra på det de gör.

Så vad är då status? Ja, alla innerväggar är byggda i båda husen, dock fortfarande enkla, dvs öppna på ena sidan. På torsdag sätter de igång och drar ventilationsrör och sedan kan väggarna stängas och putsas som övriga. Eldragningarna är i princip klara, med dosor till alla strömbrytare och kontakter inputsade. Vi hade planerat för termostater i alla rum, men bergvärmeinstallatören avråder från detta annat än i sovrummen, och att värmen istället styrs via pannan. De dragningar som redan är gjorda med dosa får därför helt enkelt en blindknapp i facket. Lite sent, men i alla fall en besparing på inköpen av själva termostaten…

När väggarna är klara kommer slangarna för golvvärmen att börja läggas, för att sedan pågjutas med flytspackel inför golvläggningen. Jag har gjort ett schema för var de olika golvbeläggningarna ska vara, så att vi kan justera höjden med flytspacklet och få samma nivå överallt, oavsett tjockleken på ytskiktet. Marmor i entréer och badrum, klinker i förråd och teknikrum och så fiskbensparkett (främre huset) resp lamellplank (bakre huset) på de stora ytorna.

Vi har tagit död på en darling – den vackra gröna marmorn Guatemala Verde, som vi hittade i Polen hade vi tänkt lägga i det främre husets entré och vidare in i badrummet intill. Där kräver duschens placering att ganska stora väggytor kaklas, och vi hade idén om att göra hela badrummet som en grön kokong. Fegheten tog dock över, och nu blir det klassisk gråvit carrara marmor på både golv och väggar. Usch vilken ångest jag får när jag skriver detta nu…

Ångest ja, den gör sig påmind titt som tätt. Tidigare var det över sånt som man inte kunde påverka, väder osv, nu har jag mer ångest för hur allt ska bli. Att det ska passa ihop, få den känsla vi är ute efter. I natt steg jag upp 02.54 och stod och blinkade mot ljuset för att kolla en extra gång hur väggfärgen står sig mot marmorn. I mitt sinne såg det nämligen inte klokt ut… Herregud.

Annan ångest har släppt, till exempel över trapporna som är beställda, äntligen. Det blir ABC Solutions i Arvika som kommer att leverera dem – passar min värmländske man bra! Tanken från början var stegplan i vitoljad ek, som golvet, men det är helt enkelt en kostnadsfråga – trästeg till trapporna i båda husen ligger på drygt 70 000 kronor, så efter mycket funderande blir trapporna helt i lackat stål. Det blir trappräcken med ”stående pinnar i staketet” – ståndare i galleriet har jag fått lära mig 🙂

Räckets utformning fortsätter vidare på båda sidorna av den lilla bron som förbinder master- och barnavdelningen i det främre huset, och runt alla bjälklagsöppningar. Trapporna kommer som en byggsats, med centrumrör och trappsteg som avslutas med en ring som träs över röret. Trapporna lackas i RAL-kulör och i vårt eget hus blir trappan samma färg som fönstren, dvs mörkt grå (motsvarande NCS S 6502-Y). I det bakre huset är fönstren betydligt ljusare (NCS S 2000-N) och det behövs något som ger en liten ”punch”, om än inte så kraftfullt som i vårt hus. Där blir trappan samt köket med dess förlängda förvaringsvägg motsvarande NCS S 3502-Y.

Vi har funderat en del på hur vi ska lösa installationen av belysningen – vi har en idé på hur det ska göras men behöver tillverka lite specialmaterial. Inget stort, och därför svårt att hitta någon som är intresserad. Men tänk, ibland behöver man inte se längre än i sitt eget kontaktnät – insåg att en god vän har ett företag som kan hjälpa oss med de delar vi behöver och ritningar är nu vidarebefordrade!

Gösta Tamms väg 26

Gösta Tamms väg 26

 

 

Den tänkta lösningen för spotarna i betonghålen bygger på samma idé oavsett ljuskälla. En metallskiva med svetsade, gängade rör läggs över håltagningen innan golvvärmen gjuts på. Från undersidan monteras sedan ytterligare en skiva som håller antingen en riktbar spotlight eller en sockel för glödlampa. Genom att välja olika längd på skruv kan man justera höjden.

Gösta Tamms väg 26

Hade en nära-döden-upplevelse när jag klättrade på stege över trapphålet upp på taket tillsammans med en takfirma… Men det var coolt häruppe.

Gösta Tamms väg 26

De små ”gluggarna” som finns på flera ställen i främre huset växer fram. Här i källaren med sovrum till vänster, förråd rakt fram och, ur bild, till höger badrum.

Gösta Tamms väg 26

Väggarna i master bedroom som ska kläs med specialbyggda garderober i vitoljad ekfanér på båda sidor och över dörren in mot badrummet, där handfaten kommer rakt fram.

Gösta Tamms väg 26

Äldsta dotterns rum får fin sjöutsikt från sängen och fönster ända ner till golvet. Den lilla springan framför fönstret kommer att täckas av golv hela vägen fram, och därmed bilda ett litet ”fack” på våningen under där en gardin kan löpa.

Gösta Tamms väg 26

Yngsta dottern får som jag nämnt tidigare en specialbyggd bokhylla med infälld sittplats runt fönstret. Hålen i golven är för spotarna på våningen under.

Gösta Tamms väg 26

Fisheye-perspektiv från bron över det stora fönsterpartiet i främre huset.

Gösta Tamms väg 26

Boxen som ska rymma toalett och dusch är bakre husets enda innerväggar på mellanplanet. Här täckt med primer förberett för puts.

Gösta Tamms väg 26

Det här blir vyn från entrén, med badrumsboxen till vänster. Längs hela högra väggen ska det bli garderober som övergår i kök.

Gösta Tamms väg 26

Här ska det bli terrass någon gång… Med berget åt ena hållet…

Gösta Tamms väg 26

…och sjön åt det andra. Marknivån kommer att hamna ovan de svarta dukarna, så utsikten blir över taket på det främre huset.

Gösta Tamms väg 26

En del av ångesten – hur bra färgen på innerdörrarna som är beställda kommer att matcha putsen…

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *