Rapport från verkligheten – beslut, beslut

fredag, januari 29, 2016 0 , Permalink

Funderar vad jag ska göra på all min fritid när jag flyttat in i det nya huset. Och vad all min hjärnkapacitet ska användas till – det mesta av min vakna tid är det någon liten fundering som snurrar.

Just nu gäller det putsen på husen, där det är tänkt puts både på ut- och insidan. Jag har besökt ett företag som heter Sto och sett prover på både exteriör och interör puts. De har varit ytterst hjälpsamma och tagit fram prover på hur putsen på insidan kan bli, beroende på hur man lägger på den. Det är en del upp till den som putsar och vilket verktyg som används vid finishen.

När det gäller utsidan vill vi hitta en lösning som kan användas på hela fasaden. Normalt putsas källarplansväggarna med sk sockelputs som är tåligare, men vi vill ju inte ha någon skarv på fasaden utan en jämn, hel yta. En idé är att putsa hela väggen med sockelputsen – det som talar emot det är dock att vi gärna vill ha en liten nyansskillnad på husen, och den är ju ”ofärgad”. Sto rekommenderar en ytputs ovanpå, hela vägen. De har ett gigantiskt färgsystem och möjligheten finns att få putsen i nästan vilken NCS man vill. I helgen ska jag besöka Beijer och titta på alternativ innan vi fattar beslut.

Putsa utsidan dröjer ett tag, men just nu förbereder man för att putsa fönsterhålen, vilket måste göras innan fönstren monteras. Gissa om jag är glad att -20° blev +5°! Det var väl ett jä*a tjat om vädret… Men tajmingen kunde inte vara bättre – det går ju inte att putsa i minusgrader då vätskan i bruket skulle frysa till is och krackelera. Fönstren kommer nästa torsdag och kranbil är bokad för att lyfta dem på plats. Nu har de byggt formar kring fönstren för att få snygga raka kanter, och monterat armeringsjärn.

De har också plockat ner stämparna som hållit uppe betongbjälklagen. Det blev en väldig skillnad att se ytorna fria! Även om det ligger material lite varstans så blev ju ”luften fri”. Kul att se på bilden ovan till exempel; spången mellan masteravdelningen och barnens rum i vidvinkel. Titta gärna på bilderna från t ex det här och det här inlägget där man ser interiören med stämpar.

 

Här ligger ställningar och hållare för stämpar nedplockade i köket på det främre huset.

Gösta Tamms väg 26

Skillnaden är störst i det bakre huset, där ju hela det mellersta planet är öppet. Här syns vyn från den framtida matplatsen och bakåt. Huvudentrén blir längst till vänster i den bakre öppningen. Strax framför hänger avloppsledningar ner som ska gå till det som blir en ”box” med toalett och dusch.

Gösta Tamms väg 26

Omvänd vy, från entrén och inåt. Badrumsboxen kommer förstås att täcka en del av den här vyn.

Gösta Tamms väg 26

Här syns hur de klätt in fönsteröppningarna med formar och nät.

Gösta Tamms väg 26

Ett himla springande blir det ju upp och ner för backen, så en rejäl trappa behövs.

Gösta Tamms väg 26

Den här kallar jag ”hus i snöskrud”. Det ska bli oerhört spännande att se hur utseendet på husen förändras när fönstren kommer i.

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *