Hej,

kul att du är intresserad!
Till att börja med vill jag berätta att alla inläggen kan du läsa under kategorier/husbygget – här.

Vi är en familj på två vuxna och två barn, 10 och 12 år, som är mitt uppe i processen att riva vårt befintliga hus, stycka tomten i två delar och uppföra två nya villor varav vi själva ska bo i den ena.

Det här med nyckelfärdigt är inget som passar vår familj; vi är väldigt intresserade av arkitektur och inredning, och har alldeles för mycket idéer och krav för att nöja oss med modulvarianter och tillval som ändå inte innehåller det vi egentligen eftersöker. Vi vill också ha kontroll över material och kostnader, och tror att direktkontakt med hantverkare ger ett bättre resultat i slutänden. Det är jobbigt och tidskrävande, absolut, men möjligheten att påverka alla detaljer är avgörande för oss.

Men vi ville ändå ha professionell hjälp med att rita husen, och efter en del googlande valde vi ut fyra arkitektfirmor som vi träffade i ett personligt möte. Den gemensamma nämnaren för dem alla var att det är mindre firmor med 6-10 anställda, samtliga har genomfört projekt som fått uppmärksamhet, men de har ännu inte haft sitt stora ”genombrott”. De fick alla ta del av en kravlista på innehållet i huset (antal rum, disponering osv), samt en omfattande moodboard med bilder på arkitektur vi gillar. Det var väldigt lite som skilde de olika offerterna, så i beslutsprocessen gick vi helt enkelt på magkänslan för vilka vi tyckte vi fick bäst kontakt med. Vi ska ju dras med varandra ett tag…

Valet föll på Arrhov Frick, som leds av Johan Arrhov och Henrik Frick. Vår brief var att husen skulle vara ”kusiner” – besläktade men inte lika. Vi vill kunna dra nytta av att vi bygger två hus samtidigt, men vill inte att de ska vara identiska. Vi har en tight budget, så konstruktionen måste vara enkel.

Skälen till att vi väljer betong, förutom att vi gillar estetiken, är flera:
– Det är energieffektivt – kombinerat med bergvärme/bergkyla får vi behagligt klimat året om, och beroende på materialets värmetröghet får vi också en jämn inomhustemperatur
– Det är tyst och ger ett stabilt intryck, särskilt om man som vi även gjuter bjälklaget i betong
– Det finns inget organiskt material som bryts ner eller möglar, och eftersom materialet inte avger några hälsofarliga emmisioner ger det också ett bra inomhusklimat – inte minst för små barn och allergiker
– Det är hållbart och åldras vackert, och man slipper måla om huset med jämna intervaller

Den ursprungliga planen var att bygga i prefabricerad betong. Efter diskussioner med flera leverantörer har vi dock fått överge denna plan – en av grundstenarna i projektet är nämligen att dra nytta av att vi bygger två hus samtidigt. Med prefabricerade element skulle vi bara kunna bygga ett hus i taget, då tomten sluttar så pass mycket att man måste ställa kranarna på den främre tomten när man lyfter elementen till det bakre huset på plats. Vi planerar nu istället att mura upp husen med Leca Isoblock. Jag återkommer med mer information kring detta så snart allt är klart.

Vi har inte heller bestämt oss för om vi ska ha total- eller delad entreprenad. Det är betydligt mindre arbete med totalentreprenad (där byggföretaget tillhandahåller och synkar alla nödvändiga yrkesgrupper), men det syns också på priset. Med delad entreprenad får man räkna med att engagera sig mer för att hålla koll på arbetet och lägga upp tidplaner för när de olika hantverkarna ska avlösa varandra.

Sommaren 2016 räknar vi med att sälja ett av husen och själva flytta in i det andra – ännu har vi faktiskt till 100% procent inte bestämt oss för vilket, även om det lutar övervägande åt det främre.

Hoppas du vill hänga med until the hopefully-not-so-bitter-end!

2 Comments
 • Ulrika
  november 11, 2015

  Hej Johanna

  Min man och jag hittade din blogg för ett tag sedan då vi har tänkt att bygga ett hus i betong och jag skulle vara så tacksam om du hade möjlighet att ge oss lite tips och råd och kanske kontakter.

  Vi ska bygga ett arkitektritat hus i betong ( ganska inspirerat av de sydafrikanska arkitektbolaget SAOTA) med inslag av trä och glas. Vi letar efter någon som kan utföra själva betongarbetet, vilket inte verkar helt lätt. Det vi söker är ju någon som kan göra prefab betong om man nu kan hitta det i Sverige. I annat fall kanske det får vara någon som kan plats-gjuta.

  Hur som helst, vore vi mycket tacksamma om du har tips på företag eller andra som kan hjälpa oss.

  Härligt att ert hus snart står klart!

  Varma hälsningar
  Ulrika

  • Housescaping
   december 6, 2015

   Hej Ulrika,

   förlåt mitt sena svar, jag har helt missat din kommentar! Det låter som ett supersjyst hus ni ska bygga.

   Prefab betong finns absolut i Sverige. Det var vår initiala idé att bygga i färdiga sk sandwich-element, en idé som dock föll på att vi skulle varit tvungna att bygga ett hus i taget. Själva konstruktionen bygger som det låter på två skivor av betong med en isolerad kärna emellan. Det är en relativt snabb byggprocess, då elementen kommer färdiga med hål för fönster osv och lyfts på plats med kran. Huset blir alltså tätt väldigt snabbt, till skillnad från den process vi nu har med murblock.

   Det finns flera leverantörer; vi hade bl a kontakt med Finja som är störst, men om du söker på ”prefab betong sandwich” får du upp ganska många alternativ. Jag pratade t ex också med Johan Kettil på Tranemo betong.

   Det kan vara värt att fundera på hur många vinklar och vrår, utskjutande partier mm man vill ha, då dessa kan försvåra – vår kontakt på Finja hade sällan sett hus så välanpassade som våra för sandwich-konstruktionen.

   Lycka till, och hör gärna av dig igen och berätta hur det gick!

   vänliga hälsningar,
   Johanna

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *