Rapport från verkligheten – tekniskt samråd

måndag, augusti 17, 2015 0 , Permalink

Ja då var vi alltså igång! I torsdags hade vi tekniskt samråd med vår utsedde byggnadsinspektör på Sollentuna Kommun, samt vår KA (KontrollAnsvarige) Lars Stridh. Bortsett från att vi inte har fått klart enerbibalansberäkningen förlöpte allt som det skulle. Byggnadsinspektören var en noggrann man som steg för steg gick igenom vad som förväntas av oss under bygget. KA hade skrivit förslag på en kontrollplan som vi också gick igenom, och vi fick chans att ställa frågor vi hade – vilket bara var två: 1) När får vi startbesked, och 2) kan vi beställa utstakning och sprängning innan dess. Startbesked får vi så snart vi lämnat in energibalansberäkningen och bevis på färdigställandegaranti, och utstakning och sprängning kan vi börja med direkt!

Sagt och gjort, direkt efter mötet beställde jag en grovutstakning av båda husen på kommunens hemsida för digitala tjänster. Den görs redan idag måndag, och på onsdag morgon ska jag möta Martin som ska spränga. Som jag beskrev i det här inlägget måste alla närliggande fastigheter besiktigas, vilket vi gjort redan innan sommaren för att vara förberedda, och nu kan vi alltså dra igång direkt.

Energibalansberäkning är just en beräkning av husets kommande energiförbrukning, och den räknas ut av en VA-konsult – en profession som visade sig svårtåtkomlig. Under hela juni jagade vi med ljus och lykta, men alla tycktes upptagna. Till slut fick vi kontakt med Sören Croft via byggritningar.se, som hade möjlighet att åta sig detta, så nu väntar vi på att den ska bli klar. Allting hänger nämligen ihop – för att få startbesked måste vi lämna in beräkningen, och när vi lämnat in beräkningen kan vi äntligen få bygglånet klart. Vilket ju behövs för att kunna betala fakturorna för alla konsulter…

Och så var det färdigställandegarantin – det är ett krav på säkerhet att bygget kan färdigställas även om byggfirman går i konkurs. Här finns två alternativ: 1) En försäkring, via Gar-bo eller Bostadsgaranti eller 2) en bankgaranti från entreprenörens bank på en summa man kommer överens om. Eftersom vi har valt att arbeta mot löpande räkning med maxtak funkar bankgarantin bra. Den kostar oss ingenting, och eftersom vi inte i förväg betalar en stor summa till ett husföretag utan istället löpande för arbetet som görs, behöver inte själva säkerheten vara så stor. Vi har kommit överens om 10% på kontraktssumman.

I helgen har vi suttit med offerter på fasadmaterialet. Vi har tittat på två likvärdiga alternativ: Finjas Ergotherm och Lecas Isoblock (båda två murblock med en isolerande kärna), och tagit in ett antal offerter på båda. Två leverantörer har utkristalliserat sig, en på varje system, och idag ska jag ringa för att få de sista detaljerna innan vi beställer.

Ovan en bild på berget högst upp på tomten, och här nedan en panoramabild från toppen.

 

panorama GT26

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *