Rapport från verkligheten – nu börjar det likna nåt

måndag, maj 16, 2016 0 , , Permalink

Nu börjar husen se ut som de ska, både på insidan och utsidan. Fram- och baksidorna är färdigputsade och impregnerade, gavlarna har än så länge bara en omgång puts i väntan på fönsterbleck som saknas och måste monteras innan slutlagret. Takvolymen är också på plats, och eftersom taket börjat läggas har väderskyddet monterats ner på främre huset. Så nu liknar det mer och mer visualiseringen som vi har stående i bokhyllan hemma! På takterrassen är det monterat fallskydd och plywood som tätskiktet ska fästas mot. Im-kanalen från fläkten har byggts in efter alla konstens regler och kommer att få en huv när tätskiktet är klart.

Med anledning av just im-kanalen har vi också spegelvänt terrassen på taket, rördragningen som skulle krävts för att slippa få ett rör uppstickande mitt i terrassen var längre än vad takleverantören kunde godkänna. Terrassen blir nu lite mer centrerad på den främre delen av huset än som tidigare över den ena halvan, och faktum är att det bara känns bättre. Det blir både lite mer privat i relation till det bakre huset, och man kommer att kunna sitta i kvällssolen med ryggen mot det lilla huset.

Inuti är alla golv flytspacklade och ytan därmed färdig att lägga golv på så snart torktiden på ca 3 veckor är över. Det blev en helt annan känsla med ett enhetligt slätt golv, och i och med att trägolvet bara bygger ca 15 mm får man nu också en tydligare uppfattning om rumsvolymerna. Det är en väldigt skön känsla i båda husen, om än ganska annorlunda. I det främre, vårt eget hus, dominerar förstås det stora fönstret över dubbla takhöjden. Det är vänt mot norr och får morgonsolen, men dagsljuset passerar i tur och ordning in via köksdörren, fönstret högt upp på baksidan av fasaden och sist via det mindre fönstret i vardagsrummet. Rummen får också karaktär av de mörka fönsterkarmarna. I det bakre huset är fönsterkarmarna är ljusare och eftersom man är betydligt högre upp med en friare vy och sikt åt tre håll samtidigt, är känslan ”lättare”.

Som vi våndats över vilket hus vi själva ska ha! När vi köpte tomten för snart fem år sedan var det med tanke på att komma upp högt och få utsikten. Men när vi väl bott in oss har vi kommit att uppskatta närheten man har till vattnet från den främre tomten, känslan av att inte ha någon i vägen. De båda husen är ju snarlika estetiskt, men ändå vart och ett med sitt eget uttryck och sina för- (och nack-)delar. Även om vi hela tiden lutat åt det främre har inte varit helt lätt – men det är ju bara bra. Känner vi så hoppas man ju att fler gör detsamma!

 

Gösta Tamms väg 26

Förberedelse för golvvärme i vårt sovrum. Det är kanalen från fläkten över köksön som går rakt igenom, den kommer att bli dold i en specialritad förvaringsmöbel.

 

Gösta Tamms väg 26

Mer inbyggnader, här fläktrör som går mellan teknikrum och badrum i källarplan i det främre huset. Den kommer förstås att behandlas som väggen, och under ska det monteras bokhyllor och skrivbordsyta som barnen kan pyssla vid. Och så blir det ett draperi från golv till tak som täcker hela härligheten, så de inte behöver städa varje gång…

IMG_6984

Ännu mer rör, här i vår groventré. Det här röret försvinner bakom en garderobsvägg.

Gösta Tamms väg 26

Det här blir den första vyn man möter när man som gäst kliver från hallen in i det centrala rummet i vårt hus. Fast med en lite snyggare trappa, och så takhöjden som är så svår att fånga på bild…

Gösta Tamms väg 26Uppifrån bron och neråt får man i alla fall lite känsla.

Gösta Tamms väg 26

Det är roligt att återkomma til samma vinkel och se utvecklingen – det här var ju inte så länge sen. Längst bort fönstret i vardagsrummet som fångar kvällssolen.

Gösta Tamms väg 26

Vy på bron från barndelen mot vårt sovrum och med södersolen flödande genom fönstret på baksidan.

Gösta Tamms väg 26

Lät bli att titta ner och klättrade hela vägen på ställningarna upp på takterrassen. Här ska det nu på isolering och takpapp och sist en terrass i trä. Den lilla sargen som syns äts nästan helt upp av isoleringen i framkant.

Gösta Tamms väg 26

Här syns lilla huset och relationen till det bakre huset. Själva terrassytan blir ungefär i de soliga delarna av ytan, vältajmat nog :)

Gösta Tamms väg 26

Klockan är väl ca 20.30 och det är gott om sol på takterrassen!

Gösta Tamms väg 26

Den vackra fasaden får en levande yta med cementens naturliga skiftningar.

Gösta Tamms väg 26

Vyn bort mot det som kommer att bli köksvägg i det bakre huset, med utgång till terrass på sidan.

Gösta Tamms väg 26

Här ska terrassen byggas, i nivå med dörrens underkant och utåt tomtgränsen. I bakkant följer den berget.

Gösta Tamms väg 26

Trevlig utsikt från den bakre terrassen, särskilt när skyddsplasten rivits på det främre huset.

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *