Rapport från verkligheten – berg och dalbana

tisdag, juni 9, 2015 1 , Permalink

Vi har så smått börjat gräva i marken. Inget bygglov än (återkommer till det), men röja får vi göra. Så i början av förra veckan kom Jimmy och hans killar på Skogby Transport & Entreprenad med sin grävmaskin. Vi hade satt markeringar på några träd vi vill behålla, och gett instruktioner om att så mycket som möjligt av vegetationen på tomtens sidor ska behållas för skydd mot insyn.

Allt frid och fröjd i början, och det kändes härligt att vara igång! Men så tog det stopp – högst upp på tomten visade det sig gå en rejäl ”bergskam”. Vi har gjort en geologisk undersökning; i oktober tog vi hjälp av AB Geogrund som kom ut och borrade i marken – vid det främre huset… Enligt dem var det nämligen större sannolikhet att vi behövde påla än att vi skulle behöva spränga – det löper en grusås genom hela Edsviken och risken för berg var därför minimal. Men tji alltså. Nu ser det ut såhär högst upp på tomten:

 

Tur-i-oturen är att berget är allra längst bak i tomtgräns, och huset som ska byggas börjar 6 meter in. Men helt klarar vi oss tyvärr inte. Det dyra i sammanhanget är inte själva sprängningen, utan besiktningar av fastigheter runt omkring. Det ska göras på alla byggnader inom 50 meter, och man besiktigar bland annat rökgångar och fasader både före och efter sprängning för att se att inga sprickor uppkommit. I vårt fall är det 6 fastigheter som kan bli berörda och offerten på sprängning inklusive besiktning uppgår till nätta 115.000 kronor + moms. Aj. Detta är dock ”worst case”, och det kan bli billigare. Men så måste vi förstås också se till att de byggförsäkringar vi tecknar täcker ev skador på grannfastigheter. Paus i detta tills allt med bygglovet är klart förstås, jag återkommer.

Bygglovet ja, det har visat sig bli en riktigt seg historia. Faktum är att våra arkitekter inte sett maken till liknande någonsin, och då har de väl levererat i runda slängar 300 bygglovsansökningar. Man är nitisk i Sollentuna kommun kanske man kan sammanfatta det. Så till den grad att man undrar om de vill att det ska byggas alls – trots att det ju dessutom bereder plats för ytterligare en familj i kommunen. Jag nöjer mig med att säga så tills vidare. Stay tuned…

 

Mycket sten i jorden också…

Gösta Tamms vägMen utsikten från berget är det inget fel på!

 

1 Comment
  • Nya huset
    juni 29, 2015

    Oj, det läte inte roligt, dels med bygglovet och dels med den oförrättade bergsknallen. Förstår precis er överraskning då jag är uppvuxen inte alls långt ifrån…och ja, det är ju mest morän :)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *