Ljusskolan – del 2: varmt & kallt ljus

tisdag, november 25, 2014 2 Permalink

Har du tänkt på att ljus och färg påverkar varandra och att olika ljuskällor återger färger på olika sätt? Vissa återger varma färger (som gult och rött) bättre, medan andra förstärker de kalla (blått och grönt). Det kan man utnyttja när man väljer belysning till olika rum – till exempel genom att välja lysrör som ger rent och svalt ljus i tvättstugan, och glödlampor i rum där man vill skapa värme och stämning.

Man kan medvetet färga ljuset i ett rum genom att belysa färgade ytor, som en matta eller en målad vägg. En färgad skärm sprider också färgat ljus. Vill man ha ett ofärgat ljus, som t ex vid läshörnan eller matbordet kan man välja en skärm vars insida är vit.

Mörka ytor suger åt sig ljus medan ljusa reflekterar det. Därför behöver ett rum med mörka väggar fler armaturer än ett ljust för att kännas trevligt. En allmänbelysning, t ex en taklampa med vit glaskupa, kan upplevas bländande i ett mörkt rum. Sätt en dimmer på lampan för att styra ljusstyrkan, eller byt till en svagare glödlampa. Man kan också välja en armatur med riktat ljus istället för en där ljuset sprids åt alla håll.

Bländning uppstår när kontrasten mellan ljus och mörker blir för stor, alltså när ögat inte hinner ställa om sig från mörker till ljus tillräckligt snabbt. Det kan t ex vara att lampan hänger för högt eller att en blank bordsskiva reflekterar ljuset. Sänk armaturen, eller byt till en toppförspeglad lampa.

 

Välj glödljus som återger varma färger där du vill skapa stämning

Välj glödljus som återger varma färger där du vill skapa stämning

Välj en skärm med vit insida där du vill ha ett ofärgat ljus

Välj en skärm med vit insida där du vill ha ett ofärgat ljus

Välj lampor med riktat ljus för att undvika bländning i ett mörkt rum

Välj lampor med riktat ljus för att undvika bländning i ett mörkt rum

En allmänbelysning i ett mörkt rum kan upplevas bländande – en dimmer är ett bra sätt att kunna styra ljusstyrkan

En allmänbelysning i ett mörkt rum kan upplevas bländande – en dimmer är ett bra sätt att kunna styra ljusstyrkan

Färgade lampor ger färgat ljus – kan passa i ett barnrum

Färgade lampor ger färgat ljus – kan passa i ett barnrum

Välj lampor med rent och svalt ljus i tvättstugan, men komplettera gärna med varmare trevnadsbelysning

Välj lampor med rent och svalt ljus i tvättstugan, men komplettera gärna med varmare trevnadsbelysning

Bilder från Pinterest

I takt med att våra vanliga glödlampor fasas ut kommer nya alternativ på marknaden:
– Lågenergilampor är ett energisnålt alternativ till vanliga glödlampor, som många förknippar med ett kallt och tråkigt ljus. Teknikutvecklingen har dock gått mycket fort under de senare åren och numera är varmare, glödlampsliknande ljussken, hög ljuskvalitet och bra färgåtergivning idag standard hos de etablerade tillverkarna. Pris och kvalitet hänger ofta ihop.

– LED lampor blir allt vanligare. De har ingen värme i sin ljusstråle vilket kan vara en stor fördel i vissa fall, till exempel när man vill belysa känsliga föremål. Det är inte helt lätt att jämföra en LED-lampa med andra ljuskällor. För att få en korrekt jämförelse mellan en LED-lampa och en glödlampa bör man jämföra lumen för att veta hur mycket ljus man får. Lumen står angivet på förpackningen.

– Halogenglödlampan är den ljuskälla som är mest lik glödlampan och alltså det enklaste sättet att ersätta en glödlampa. Den ger klart, naturligt ljus, som återger färger på ett helt naturtroget sätt.

Här finns en bra artikel om vilka ljuskällor man ska välja som alternativ till glödlampor.

2 Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *